Volvo CE hjälper till att bygga en rallycrossbana med hållbara lösningar för World RX i Hongkong

10 nov. 2023

  • Den sista deltävlingen för säsongen den 11-12 november kommer att bli den mest spännande hittills, med FIA:s första helelektriska rallycrosshelg i stadskärnan i Hongkong, Kina.
  • Partnerskapet kommer att leverera en helt nybyggd bana, varav en del har designats av Volvo CE:s eget team av experter med hjälp av en kombination av digitala lösningar och hållbara maskiner.
  • Internationellt kända rallycrossteam – inklusive CE Dealer Team by Volvo Construction Equipment – kommer att underhålla publiken i kampen om positioner genom banans snäva svängar.

Rallycrossteam från olika delar av världen kommer för att köra de två sista deltävlingarna i FIA:s helelektriska World RX-mästerskap i helgen. Det blir också första gången som VM-serien kommer till Hongkong, Kina. Med banans unika layout med stadens skyskrapor och livliga gator som fond – den första tävlingen någonsin i stadskärnan – kommer den säkerligen att bidra till ökad känsla och spänning.

Som Official Track Building Partner visar Volvo CE kraften i sin portfölj av eldrivna maskiner och digitala lösningar genom att bygga de bankade och snäva kurvorna samt de spektakulära hoppen med ett urval av företagets hållbara lösningar.

Volvo EC230 Electric bygger för World RX i Hongkong
Den eldrivna grävmaskinen Volvo EC230 Electric erbjuder nollutsläpp och precisionsgrävning tack vare Dig Assist och en tiltrotator från Engcon


Lösningarna inkluderar den 23-tons elektriska grävmaskinen Volvo EC230 Electric, utrustad med grävsystemet Dig Assist och en Engcon tiltrotator, som kan gräva i vilken vinkel som helst för att forma hoppen. Två helt nya eldrivna L120 hjullastarprototyper som just nu förbereds för lansering i Kina*, arbetar också med att både bygga och underhålla banorna.

Dessutom kommer en av de utsläppsfria elektriska L120-hjullastarna att förses med bärgningsgafflar för att ta bort krockade bilar från banan, som en del av Volvo CE:s banbrytande säkerhetslösning för motorsport.

Digitalt byggande för verklig kraft

En del av banan är en kopia av en design som tagits fram av Volvo CE på sin testbana i Eskilstuna – byggd för att uppmuntra till fler omkörningar och större utmaningar för förarna. Alla bandelar har förfinats under en serie workshops för att säkerställa att man behåller spänningen och den täta racingen.

Banan har fulländats med hjälp av byggdata som fångats i 3D med Volvo CE:s grävsystem Dig Assist i hytten. Datan laddas sedan in i Volvos maskiner i Hongkong för att återskapas i verkligheten. Detta minskar byggtiden för banan, men gör det också med ett minimalt koldioxidavtryck.

Bill Law, Head of Brand, Marketing and Communications på Volvo CE, säger: "Det här är ännu en bra plattform för att öka medvetenheten om den otroliga kraften hos elektromobilitet och digitala lösningar i verkliga applikationer. Vi är så stolta över att vara en del i utvecklingen av denna spektakulära rallycrossbana i hjärtat av Hongkong, i samarbete med FIA World Rallycross Championship. Det är ett bevis på vad som kan uppnås när vi arbetar tillsammans för att påskynda en mer hållbar omställning.”

Tusentals åskådare, inklusive cirka 300 Volvogäster och kunder, förväntas titta på helgens aktiviteter när förarna inklusive CE Dealer Team från Volvo Construction Equipment kommer att ge sig ut på banan i sina 100 % elektriska RX2e-bilar.

Med deltävlingar i Portugal, Norge, Sverige, Storbritannien, Belgien, Tyskland och Sydafrika, närmar sig 2023 års serie sitt slut med vad som sannolikt kommer att bli en oförglömlig upplevelse i Hongkong.

* L120 Electric är en prototyp och den första maskinen i en process för att lansera ett erbjudande om elektriska hjullastare i Asien. De första maskinerna kommer att vara kundpiloter i Asien och Mellanöstern. Ingen plan finns ännu för introduktion på andra marknader.


 

Rallycross-VM sänds i SVT och online på SVT Play – såväl som på streamingplattformen RX+.

Mer information om CE Dealer Team på www.cedealerteam.com. Mer information om Swecon och Volvo CE:s satsning på rallycross-VM hittar du på www.swecon.se/rallyx

 

Relaterad information

#WorldRX #ChangeStartsHere