Klara Andersson skrev återigen historia med ny succé i Hongkong

16 nov. 2023

Säsongen 2021 slog Klara Andersson 57 manliga rivaler när hon tog SM-guld i 2150-klassen. Året efter blev hon den första kvinnliga föraren att nå pallen i FIA World Rallycross Championship – sportens allra högsta serie. Och förra helgen i Hongkong (11-12 november) skrev hon historia igen.

Det visade sig att Andersson skulle bli en faktor redan från början på den trånga stadsbanan i Hongkong - den första i rallycross-VM:s historia. I öppningsdagens första heat visade CE Dealer Teams stjärna ingen som helst respekt för motståndet på den blöta banan, utan satte omedelbart press på mästerskapstvåan Kevin Hansen och världsmästaren Johan Kristoffersson. Den sistnämnde stötte hon kortvarigt ihop med när hon lämnade jokervarvet – på väg mot omgångens tredje snabbaste tid.

Tyvärr överskuggades den fina starten av ett tekniskt problem som satte henne ur spel i det andra heatet, vilket gjorde att Andersson föll ner till en sjätte plats i den totala poängställningen för dagen. Men hon lät sig inte påverkas nämnvärt utan kämpade sig in i finalen – för fjärde gången den här säsongen – och väl där så tog hon målflaggan på en fin femteplats.

Ett dygn senare kämpade Andersson hårt mot Timo Scheider och Patrick O'Donovan i heat två, innan hon stormade vidare och satte den snabbaste tiden av alla i heat tre. Ingen kunde komma närmare än 1,7 sekunder efter svenskan, som blev den första kvinna någonsin att toppa totalen i ett heat i World RX.

Den fina insatsen säkrade en femteplats i rankingen och i semifinalen besegrade Andersson lördagsvinnaren Kevin Hansen för att gå vidare till ännu en final, med bara Johan Kristoffersson före sig med en bättre tid. Den 23-åriga Löberödstjejen pressade sedan teamkamraten Niclas Grönholm hela vägen i mål till en sjätteplats som fick avsluta en imponerande andra säsong och årets höjdpunkt i Hongkong.

"Det var en stark helg för teamet", sammanfattade Andersson. "Förutsättningarna var riktigt tuffa, men jag var nöjd med mitt tempo och att vinna mitt första heat totalt. Jag tycker att både Niclas och jag förtjänade mer efter vår prestation i söndags. Jag kände att vi hade vad som krävdes för en dubbel pallplats, men efter kontakt i både första och andra kurvan i finalen så räckte det inte riktigt till."

"Jag är ändå stolt över CE Dealer Team som tog andraplatsen i teammästerskapet och Niclas för att hans bronsplats i förarmästerskapet. Jag är skyldig alla ett stort tack för deras hårda arbete den här säsongen – och jag måste säga, att tävla i Hongkong var fantastiskt och en så häftig upplevelse. Banan var både utmanande och rolig, och platsen var spektakulär och fansen några av de mest entusiastiska jag någonsin sett."

 

"Det var en fantastisk tävling – något vi aldrig har sett tidigare i World RX, och det var riktigt spännande. Jag önskar verkligen att mästerskapet tas till fler nya platser. Vi har några legendariska banor, men många av dem ligger ganska avsides. Att köra mitt i storstäderna gör att vi verkligen kan lyfta fram det härliga med rallycross och göra sporten mer tillgänglig."

Samtidigt som Jussi Pinomäki, teamchef för CE Dealer Team, lovordade Anderssons framsteg under hennes två första år i rallycross-VM, så höll han med om hennes åsikt om introduktionen av stadsrace i rallycross-VM.

"Rallycrossen visade upp en positiv framtid förra helgen i Hongkong," sade finländaren. "Trots utmaningarna är vi nöjda med det starka resultatet denna säsong. Ett stort tack till alla för stödet, och nu ser jag fram emot nästa år och en ljus framtid tillsammans med alla våra partners.”

  • Se highlights från Hongkong: Dag 1 I Dag 2
  • Hela finalpasset kan streamas i efterhand på SVT Play t o m 12 december 2023

Källa: FIA World Rallycross Championship


Mer information om CE Dealer Team på www.cedealerteam.com. Mer information om Swecon och Volvo CE:s satsning på rallycross-VM hittar du på www.swecon.se/rallyx

Volvo CE är officiell leverantör av anläggningsmaskiner och banbyggarpartner till det nya helelektriska rallycross-VM som går under namnet FIA World Rallycross Championship. Swecon är tillsammans med andra ledande återförsäljare av Volvo anläggningsmaskiner partner till CE Dealer Team – en ny utmanare i det nya och helt elektriska världsmästerskapet.

Volvo EC230 Electric bygger World RX i Hongkong

Relaterad information

#WorldRX #ChangeStartsHere

 


Kontakt

Fredrik Rigö

Chef Marknadskommunikation

Telefon: +46105563462