"Battle of Technologies" när rallycross-VM går in i en ny era 2024

06 dec. 2023

FIA World Rallycross Championship inleder en ny era 2024, när mästerskapet öppnar upp för hållbart drivna förbränningsmotorbilar (ICE) tillsammans med de nuvarande elektriska bestarna – vilket bäddar för kampen "Battle of Technologies" - där de två kraftkällorna utmanar varandra. Redan i veckan har den eldrivna laguppställningen förstärkts med teamet ESmotorsport som har anmält en Škoda Fabia RX1e till nästa säsong.

Efter två säsonger av rent eldrivet tävlande i rallycross-VM så välkomnas ICE-bilar som körs på hållbart bränsle tillbaka på startgridden. Det nya upplägget bygger upp spänningen inför en head-to-head-duell mellan RX1e-maskinerna och deras RX1-rivaler.

Högst 16 anmälningar kommer att tillåtas under 2024, med mästerskapet öppet för icke-permanenta förare att även delta på en tävling-för-tävling basis.

Det sportsliga formatet har på liknande sätt finjusterats, där SuperPole-kvalet har ersatts av förutbestämda startpositioner i alla heat - allt för att minska risken för resultatpåverkan av en negativ banutveckling och säkerställa en större paritet i startfältet.

Förarna kommer att tävla om position istället för tid nästa säsong, vilket gör formatet lättare att förstå. Dessutom kommer mästerskapspoäng att delas ut för varje heatrace, semifinal och final. Det ska uppmuntra förarna att satsa allt på vartenda varv, vilket förstärker underhållningen för fansen.

Efter en anbudsprocess har Hoosier Racing Tire valts som leverantör av däck för alla FIA:s rallycrosskategorier. FIA krävde av leverantören att genomföra ett oberoende test förra månaden för att bedöma däckens tekniska förmåga och prestanda och de godkändes efter det.

– När World RX går in i sitt andra decennium är vi glada över att introducera det nya "Battle of Technologies"-konceptet. Vi har alla sett och njutit av den elektrifierande kraften och potentialen hos RX1e under de senaste två åren, men vi har också sett en hel del passion för bilar med förbränningsmotorer i Euro RX, säger Arne Dirks, vd på Rallycross Promoter GmbH.

– Det har funnits ett enormt intresse från förare och team rakt igenom, och vi tror att detta hållbara nya format erbjuder både tävlande och fans det bästa av två världar.

Läs mer om Swecons satsning på rallycross-VM på www.swecon.se/rallyx

Volvo CE är officiell leverantör av anläggningsmaskiner och banbyggarpartner till rallycross-VM som går under namnet FIA World Rallycross ChampionshipSwecon är tillsammans med andra ledande återförsäljare av Volvo anläggningsmaskiner partner till CE Dealer Team by Volvo Construction Equipment.

Relaterad information

#WorldRX #ChangeStartsHere #BattleOfTechnologies


Kontakt

Fredrik Rigö

Chef Marknadskommunikation

Telefon: +46105563462