Åhlin-Kottulinsky på startlinjen när rallycross-VM avgörs i Hongkong

01 nov. 2023

Mikaela Åhlin-Kottulinsky kommer att göra sin FIA World Rallycross Championship-debut under den avslutande tävlingshelgen i Hongkong. Den snabba svenska föraren gör sällskap med den regerande världsmästaren Johan Kristoffersson och kollegan Ole Christian Veiby i Kristoffersson Motorsports (KMS) trebilssatsning.

Åhlin-Kottulinsky är inte främmande för varken teamet eller bilen, efter att under säsongen ha tävlat i FIA RX2e Championship för Team E - ett team med nära band till KMS.

30-åringen slutade trea i årets RX2e-mästerskap efter en säsong kantad av ständiga kamper med landsmännen Nils Andersson och Isak Sjökvist – som båda har betydligt mer rallycrosserfarenhet under bältet. På Mettet i Belgien under sommaren besegrade hon dock den rutinerade svenska duon och slutade tvåa efter gästföraren Johan Kristoffersson, som hon för övrigt leder Extreme E-mästerskapet med.

Kristoffersson och Åhlin-Kottulinsky kommer återigen att kämpa sida vid sida i sina ZEROID X1-bilar under World RX-finalen i Hongkong, där den förstnämnda vill säkra en sjätte titel och den senare vill visa upp sina färdigheter i rallycrossen allra högsta serie.



"Om någon hade sagt till mig i början av året att jag skulle få köra VM-finalen i Hongkong med KMS, så hade jag inte trott dem", erkände Karlstadsbon, som kommer att fira sin födelsedag dagen efter tävlingshelgen.

"Det är en dröm som går i uppfyllelse att kliva in som en del av det främsta teamet i World RX - det är ganska häftigt! Det var roligt att jobba med Johan och Ole Christian när de körde i RX2e i Belgien. Jag ser fram emot att fortsätta det samarbetet och att arbeta med teamets otroligt duktiga ingenjörer och mekaniker."

”Det är svårt med målsättningen när du går in i något för första gången. Vi kommer att ha lite mer kraft i bilarna än jag är van vid, men banan är ny för alla. Det är ett evenemang inne i stadskärnan, vilket är supercoolt, och jag har njutit på den här typen av banor förut. Jag kommer definitivt att göra mitt bästa."

Åhlin-Kottulinksys deltagande i Hongkong gör att hon som andra kvinna i serien, ansluter sig till landsmannen Klara Andersson från CE Dealer Team, som nådde prispallen i World RX i Portugal förra året. KMS teamchef Tommy Kristoffersson tror att den tidigare tvåan i det skandinaviska mästerskapet i banracing, STCC, är mer än kapabel att nå ett liknande resultat.

"Jag är supernöjd att vi kan bidra till en fantastisk avslutning på VM-säsongen", kommenterar teamchef Kristoffersson. "Vi har sett Mikaelas potential i både Extreme E och RX2e, där hon har visat på en stark utveckling, och jag är också väl medveten om hennes fina resultat i STCC. Jag ser den här möjligheten som en chans för Mikaela att visa upp sig – och se det som en språngbräda för nästa säsong.”

Källa: FIA World Rallycross Championship


Se resultat och ställning
efter FIA World RX of South Africa.

Utforska hela kalendern och får mer information om CE Dealer Team på www.cedealerteam.com. Mer information om Swecon och Volvo CE:s satsning på rallycross-VM hittar du på www.swecon.se/rallyx


Kalender FIA World Rallycross Championship 2023


Volvo CE är officiell leverantör av anläggningsmaskiner och banbyggarpartner till det nya helelektriska rallycross-VM som går under namnet FIA World Rallycross Championship
Swecon är tillsammans med andra ledande återförsäljare av Volvo anläggningsmaskiner partner till CE Dealer Team – en ny utmanare i det nya och helt elektriska världsmästerskapet.

Relaterad information

#WorldRX #ChangeStartsHere #Diversity

 


Kontakt

Fredrik Rigö

Chef Marknadskommunikation

Telefon: +46105563462